Την Παρασκευή 24-4-2015 οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποιήσαμε την ημερήσια

εκπαιδευτική εκδρομή μας στο Μεσολόγγι.

  Ξεκινήσαμε από το σχολείο στις 7.45 π.μ. με τουριστικό λεωφορείο και μετά από ένα άνετο ταξίδι κάναμε την πρώτη στάση μας στις Αλυκές Μεσολογγίου. Εκεί ο υπεύθυνος των αλυκών μας εξήγησε τη διαδικασία παραγωγής-συλλογής-επεξεργασίας του αλατιού που προέρχεται από τη λιμνοθάλασσα.

  Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου και περνώντας από την ιστορική πύλη-είσοδο της πόλης, αφήσαμε το λεωφορείο μας κοντά στον Κήπο των Ηρώων. Περπατώντας φτάσαμε στην κεντρική πλατεία όπου βρίσκεται το παλιό Δημαρχείο και σήμερα στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη.

  Στην Πινακοθήκη θαυμάσαμε έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων εμπνευσμένα από τον αγώνα των Ελεύθερων Πολιορκημένων εναντίον των Τούρκων και την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου τον Απρίλη του 1826. Στον ίδιο χώρο είδαμε και μια μικρή έκθεση αφιερωμένη στον Λόρδο Βύρωνα καθώς και την πρώτη έκδοση του έργου « Ύμνος Στην Ελευθερία» του Δ. Σολωμού και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα.

  Κατόπιν περπατήσαμε στα δρομάκια της πόλης και φτάσαμε σε μια αίθουσα τέχνης,την ΔΙΕΞΟΔΟ. Εδώ είδαμε πολύ εντυπωσιακά έργα φτιαγμένα από αλάτι και άλλα υλικά που μάζεψε ο καλλιτέχνης από την περιοχή της λιμνοθάλασσας.

  Μετά το μεσημεριανό φαγητό επισκεφθήκαμε τον Κήπο των Ηρώων, ένα χώρο που βρίσκονται θαμμένοι οι ήρωες της Εξόδου. Σταθήκαμε περισσότερο στον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη και μας έκανε εντύπωση και ο τύμβος των Φιλελλήνων που είναι φτιαγμένος από υλικά που βρέθηκαν στον τόπο της Εξόδου.

  Αφού ξεκουραστήκαμε στον ίσκιο των δέντρων και θυμηθήκαμε όσα είχαμε συζητήσει στο μάθημα της Ιστορίας για τον αγώνα του Μεσολογγίου για τη λευτεριά, αφήσαμε τον Κήπο και φύγαμε για να δούμε από κοντά τη λιμνοθάλασσα.

  Πήραμε το λεωφορείο και κάναμε μια βόλτα στο λιμάνι και από κει φτάσαμε στην γνωστή στους ντόπιους Τουρλίδα, μια στενή λωρίδα στεριάς που αποτελεί το όριο της λιμνοθάλασσας με το πέλαγος. Εκεί είδαμε και τις «πελάδες», τις μικρές γραφικές και πασσαλόπηχτες καλύβες των ψαράδων μέσα στο νερό. Παλιότερα οι ψαράδες ξεκουράζονταν σε αυτές ενώ σήμερα αποτελούν θερινές κατοικίες των παραθεριστών.

  Στην Τουρλίδα χαρήκαμε την δροσιά της θάλασσα, απολαύσαμε το όμορφο τοπίο και παίξαμε στην ακροθαλασσιά.

  Πήραμε το δρόμο της επιστροφής στις 5.30 μ.μ., λίγο κουρασμένοι αλλά ευχαριστημένοι και εντυπωσιασμένοι από όλα όσα είδαμε και γνωρίσαμε. Φτάσαμε στα Ιωάννινα στις 8 μ.μ όπου μας περίμεναν οι γονείς μας.

Ήταν μια όμορφη εκδρομή!

Φωτογραφίες από την εκδρομή: Μεσολόγγι, ΣΤ΄