Στην ακριτική περιοχή του Μπουραζανίου της επαρχίας Κόνιτσας η οικογένεια Τάσσου από το 1974 έχει δημιουργήσει
μια μοναδική και πολυσχιδή υποδομή στον τομέα τόσο τον τουριστικό όσο και -κυρίως- του περιβάλλοντος και της προστασίας της άγριας ζωής. Συγκεκριμένα, από το 1993 το Μπουραζάνι πρωτοπορεί στον τομέα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τόσο σε σχολεία και Πανεπιστήμια όσο και στους επισκέπτες της περιοχής.
Σήμερα το σύνολο της υποδομής περιλαμβάνει:
Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι (Πάρκο Αγρίας Ζωής)εκτάσεως 1.200 στρεμμάτων στο οποίο διαβιούν 850 ελάφια, πλατώνια, αγριοπρόβατα, αγριογούρουνα, κρι-κρι και ζαρκάδια.
Δύο παραδοσιακούς ξενώνες για τους επισκέπτες (Ξενοδοχείο Μπουραζάνι και το Σπίτι του Ποταμού).
Ένα πρότυπο, υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του Δάσους στο κτήμα Μπουραζάνι. Είναι ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για την οπτικό-ακουστική περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση στο οποίο ο κτηνίατρός της επιχείρησης ενημερώνει για τους βιολογικούς κύκλους των άγριων ζώων που φιλοξενούνται, την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Η Γ΄ τάξη του σχολείου μας, επισκέφθηκε στις 5/5/2014, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι.
Περπατήσαμε στο Πάρκο Άγριας Ζωής όπου είχαμε άμεση οπτική επαφή με τα άγρια ζώα που φιλοξενούνται (ελάφια, πλατώνια, αγριοπρόβατα, αγριογούρουνα, κρι-κρι, και ζαρκάδια).
Επισκεφθήκαμε το Συνεδριακό Κέντρο όπου παρακολουθήσαμε προβολή σχετικά με τα ζώα του πάρκου, με την σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Στη συνέχεια πήγαμε στο ειδικά διαμορφωμένο Περίπτερο, στο κέντρο του Περιβαλλοντικού Πάρκου, όπου ενημερωθήκαμε αναλυτικά για τους βιολογικούς κύκλους και τις συνήθειες των ζώων που φιλοξενούνται.
Σειρά είχε το Εργαστήριο Κεράτων-Τρόπαιων που βρίσκεται δίπλα από το Περίπτερο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όπου αξιοποιούνται τα παράγωγα των ζώων (πεσμένα κέρατα ελαφιών κτλ.). Παρατηρήσαμε την επεξεργασία και στο εκθετήριο τα τελικά κομψά παραγόμενα προϊόντα (φωτιστικά, πόμολα πόρτας κ.λ.π. από κέρατα ζώων).
Τέλος, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας παρατηρήσαμε σε φωτογραφική απεικόνιση όλα τα είδη των φυτών, όλα τα Ορχιδοειδή, τις πεταλούδες, τα Ερπετά, τα Αμφίβια, τις Λιμπελούλες και τα Ορθόπτερα της περιοχής «Μπουραζάνι», καθώς και όλα τα είδη των ψαριών που υπάρχουν στον ποταμό Αώο.
Φωτογραφίες από την επίσκεψη: Πάρκο Μπουραζάνι, Γ΄
Περισσότερα στο: www.bourazani.gr/parko