3ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
για τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού

Οκτώβριος 2013-Μάιος 2014

 

 Ο 3ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης διοργανώνεται από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με μορφή διαγωνισμού για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου. Το θέμα του φετινού Μαραθωνίου είναι «Μαθαίνω την ιστορία, το περιβάλλον, τον άνθρωπο», απευθύνεται σε παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού και περιλαμβάνει βιβλία διάφορων ελλήνων συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας η θεματική των οποίων σχετίζεται με βασικές ενότητες που αξιοποιούνται στα σχολεία στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης ? Φιλαναγνωσίας. Έτσι, εντάσσονται θέματα από την Αγωγή Υγείας, την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, τις διαφυλικές σχέσεις, τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Με την επιλογή αυτή υποστηρίζεται το έργο του εκπαιδευτικού, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στον μαθητή να προβληματιστεί πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά και ηθικά θέματα, όπως η διαφορετικότητα, οι ανθρώπινες σχέσεις, η προστασία του περιβάλλοντος κ.ά., θέματα που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά του καθώς και με επίκαιρα ζητήματα του τόπου του και του κόσμου.

 

  Tο σχολείο μας συμμετέχει στο διαγωνισμό με το τμήμα  Α1΄ υπό την επίβλεψη της  εκπ/κού  Μπάζιου Άννας.

 

Ποιος μπορεί να πάρει μέρος
Όσα τμήματα επιθυμούν, εφόσον δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως τις 8 Νοεμβρίου 2013.

Γιατί να πάρω μέρος
Ο Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας για να παρουσιαστεί και να συζητηθεί ένα βιβλίο σε μια σχολική ομάδα. Υποστηρίζει και ενισχύει το ενταγμένο στην Ευέλικτη Ζώνη πρόγραμμα φιλαναγνωσίας των μαθητών εξυπηρετώντας τους στόχους του. Το πρόγραμμα του Μαραθωνίου δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση, αλλά δίνει αφορμή και κίνητρο στον δάσκαλο να εργαστεί με την ομάδα του διαθεματικά, να καθοδηγήσει τα παιδιά να εξετάσουν το θέμα από πολλές πλευρές, να ερευνήσουν, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις, να αναπτύξουν διάλογο με στόχο να γίνουν ενεργητικοί αναγνώστες. Επιπλέον, υποστηρίζει διδακτικά το μάθημα της Ιστορίας.

Πώς θα «τρέξουν» οι μαθητές/τριες στον 3ο Μαραθώνιο
? Τα παιδιά κάθε τμήματος διαβάζουν συγκεκριμένα βιβλία και απαντούν σε ερωτήσεις.
? Τα παιδιά της Α΄ και Β΄ Δημοτικού επιλέγουν να διαβάσουν είτε τα βιβλία: 1. Ο βάτραχος και το φιλί της Εύης Γεροκώστα, 2. Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος της Λίνας Μουσιώνη, 3. Ο βασιλιάς λύκος της Ιωάννας Μπαμπέτα και συζητούν για τη διαφορετικότητα και τα στερεότυπα
είτε τα βιβλία: 1. Το ξωτικό που ήθελε να ψηλώσει της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου, 2. Ο κύριος Κιουκ έχει λόξιγκα της Μαρίας Ρουσάκη, 3. Το φαγητό δεν είναι μόνο για να χορταίνουμε της Ελένης Χαρατσή-Γιωτάκη και συζητούν για την υγιεινή διατροφή (αγωγή υγείας).
? Τα παιδιά της Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού επιλέγουν να διαβάσουν είτε τα βιβλία: 1. Μα πού πήγαν οι νυχτερίδες; της Σύρμως Μιχαήλ, 2. Ντετέκτιβ Βεντουζίνι, Ένα τόσο δα λεκεδάκι της Ελένης Σβορώνου, 3. Ντετέκτιβ Βεντουζίνι, Ο βυθός με τα σοκολατόδεντρα της Ελένης Σβορώνου και συζητούν για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη
είτε τα βιβλία: 1. Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος της Μαρίας Αγγελίδου, 2. Ιστορίες που τις είπε η Θάλασσα της Μαρίας Αγγελίδου, 3. Ιστορίες που τις είπε ο Δρόμος της Μαρίας Αγγελίδου και συζητούν για την ιστορία και τον πολιτισμό.
? Τα παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού διαβάζουν τα βιβλία: 1. Αόρατοι Ρεπόρτερ, Η τελευταία συναυλία του Άρη Δημοκίδη, 2. Κόλιν Φίσερ των Άσλεϊ Έντουαρντ Μίλερ και Ζακ Στεντζ, 3. Ρίκο και Όσκαρ, Το μυστήριο του ριγκατόνι του Αντρέας Σταϊνχέφελ και συζητούν για τη φιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις.
? Τα έντυπα για κάθε τάξη με τις ερωτήσεις για απάντηση (ερωτηματολόγια) θα βρίσκονται στα σχολεία έως τις 17 Ιανουαρίου 2014.
? Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα συγκεντρώνονται από τον εκπαιδευτικό του κάθε τμήματος και θα πρέπει να σταλούν στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έως τις 28 Μαρτίου 2014.
? Τα παιδιά που απάντησαν σωστά στις ερωτήσεις θα μπουν σε κλήρωση και πέντε (5) παιδιά από κάθε τάξη (συνολικά 30 παιδιά) θα κερδίσουν πλούσια δώρα.
? Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο και θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα.
? Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα μπουν σε κλήρωση, ώστε δέκα (10) από αυτά να παραλάβουν τιμής ένεκεν περισσότερους από 100 τίτλους βιβλίων για τη βιβλιοθήκη τους.
? Οι συγγραφείς των βιβλίων του Μαραθωνίου μπορούν να επισκεφτούν διάφορα σχολεία, εφόσον τα σχολεία το δηλώσουν και αφού προηγηθεί συνεννόηση.