Την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, οι Ε΄ και   ΣΤ΄ τάξεις του Σχολείου μας επισκεφτήκαμε το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και συγκεκριμένα την περιοχή του Δήμου Ζαγορίου, στο πλαίσιο περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία υλοποιούμε η κάθε τάξη χωριστά.


Η επίσκεψή μας ξεκίνησε από το παραδοσιακό χωριό Βίτσα Ζαγορίου. Εκεί πραγματοποιήσαμε μελέτη πεδίου και καταγράψαμε τα σπουδαιότερα στοιχεία που εντοπίσαμε. Θαυμάσαμε τον γέρικο πλάτανο της πλατείας και ξεχωρίσαμε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των χωριών του Ζαγορίου.
Στη συνέχεια περνώντας μπροστά από την εκκλησία της Παναγίας ακολουθήσαμε το λιθόστρωτο καλντερίμι που μας οδήγησε στην εντυπωσιακή και πανέμορφη σκάλα της Βίτσας, που αποτελούσε το δρόμο συγκοινωνίας και επικοινωνίας μεταξύ των χωριών του Ζαγορίου τους αιώνες της οθωμανικής κατάκτησης και βέβαια πολύ πριν από την κατασκευή των αμαξωτών δρόμων.  Θαυμάσαμε τη φύση, τα καταπράσινα δέντρα, τα πανέμορφα λουλουδάκια, τους απότομους βράχους , τα γραφικά ξωκλήσια και στο βάθος της μικρής χαράδρας το αγέρωχο γεφύρι του Μίσσιου-αρχή της χαράδρας του Βίκου. Ανακαλύψαμε πατημασιές ζώων, ανθρώπων και μαγευτήκαμε από τους ήχους του δάσους. Μετά το γεφύρι, το μονοπάτι μας οδηγούσε στη σκάλα του Κουκουλίου, που αυτή τη φορά έπρεπε να ανεβούμε. Αποδείξαμε πως είχαμε αρκετές δυνάμεις και η ανάβαση ήταν για όλους μας εύκολη υπόθεση. Στο τέλος της ανάβασης μας περίμεναν τα λεωφορεία που μας μετέφεραν στο πανέμορφο και γραφικό Κουκούλι. Εκεί επισκεφθήκαμε το Πνευματικό Κέντρο Κώστα Λαζαρίδη και μάθαμε πολλά για τα ζαγορίσια αρχοντικά καθώς και τη χλωρίδα του Βίκου. Στην πλατεία θαυμάσαμε το Σχολείο- που δυστυχώς δεν έχει μαθητές-και την τεράστια και επιβλητική εκκλησία.
Κουρασμένοι, αλλά ευχαριστημένοι, κατευθυνθήκαμε σε ένα ακόμη πέτρινο Ζαγοροχώρι, στο χωριό Κήποι, όπου ξεκουραστήκαμε, γευματίσαμε και παίξαμε πολλά παιχνίδια!!!  Γυρίσαμε στα Γιάννινα γεμάτοι εικόνες, ήχους, γνώσεις και συναισθήματα!  

 

Φωτογραφίες: Εθνικό Πάρκο Ε΄, ΣΤ΄