3.12.2014

«Περιήγηση στην πόλη μου»

   Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014 η Ε? και ΣΤ? τάξεις του Σχολείου μας πραγματοποιήσαμε περιήγηση στην πόλη μας, με σκοπό να γνωρίσουμε από κοντά την τοπική αυτοδιοίκηση

καθώς και σημαντικά ιστορικά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας και στο Κάστρο.

  Έτσι πρωί πρωί ξεκινήσαμε με ξενάγηση στην πλατεία Πύρρου και αμέσως μετά μεταβήκαμε στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου μας μίλησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. Ο κύριος Καχριμάνης μας εξήγησε πως είναι οργανωμένη η διοίκηση στην Περιφέρεια και απάντησε στις ερωτήσεις και στις απορίες μας.

  Αμέσως μετά, μάθαμε πληροφορίες για το κεντρικό ρολόι της πόλης καθώς και για το κτίριο της VIII Μεραρχίας. Στο Δημαρχείο επισκεφθήκαμε την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, καθίσαμε στα έδρανα και ο σύμβουλος του Δημάρχου κ. Στέφανος Ζέρβας μας εξήγησε πως λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο και βεβαίως άκουσε και τα παράπονά μας για προβλήματα που εντοπίσαμε στην πόλη.

  Στη συνέχεια, μάθαμε πολλά πράγματα για το ναό του Αγίου Αθανασίου , δηλαδή τη Μητρόπολη μας, από το δάσκαλο την Ε3 κ. Βέργο, ενώ προσκυνήσαμε στο παρεκκλήσι τον τάφο του Αγίου Γεωργίου. Σειρά είχε η κεντρική πύλη του κάστρου και ο τόπος απαγχονισμού του Αγίου από τους Οθωμανούς.

  Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια του Κάστρου ξεχωρίσαμε για τον όγκο του το Σουφαρί Σεράι, ενώ θαυμάσαμε τα εκθέματα του Δημοτικού Μουσείου στο Ασλάν Τζαμί, που έχουν ως θέμα τις τρεις κοινότητες που συμβίωσαν στην πόλη μας κατά την οθωμανική περίοδο, τη χριστιανική, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή.

  Ο τελευταίος προορισμός μας ήταν η Ακρόπολη Ιτς Καλέ που μας εντυπωσίασε με τα επιβλητικά της κτίρια, το Βυζαντινό Μουσείο, το Φετιχιέ Τζαμί, το Θησαυροφυλάκιο, τα Μαγειρεία, τη Μπαρουταποθήκη και το ναό των Αγίων Αναργύρων. Εκεί μάθαμε πολλά για τα χρόνια του Αλή Πασά και παρατηρήσαμε τον καγκελόφραχτο τάφο του.

  Τέλος καθίσαμε στο ωραίο καφενεδάκι και απολαύσαμε τον ήλιο, συμπληρώνοντας τους χάρτες και το ερωτηματολόγιο που μας είχαν δώσει οι δάσκαλοί μας!

  Πραγματικά ήταν μια ωραία επίσκεψη που μας βοήθησε να μάθουμε πολλά για την πόλη μας και να θαυμάσουμε τις ομορφιές της!!!

  Δείτε:  Φωτογραφίες - Περιήγηση στην πόλη.