Ξεκινά από φέτος ο ?Διαγωνισμός Μαθητικών ταινιών του Μύλου των Ξωτικών?. Γίνονται δεκτές

προς προβολή στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων ταινίες μικρού μήκους (μέχρι 15 λεπτά το πολύ), οι οποίες έχουν γίνει στο πλαίσιο ομαδικής σχολικής δραστηριότητας (όχι δηλαδή ατομικές ενέργειες) και ταξινομούνται σύμφωνα με το είδος τους στις παρακάτω κατηγορίες.

 

1) Ταινίες μυθοπλασίας (δηλαδή με σενάριο, υπόθεση, ηθοποιούς που θα υποδύονται ρόλους, κλπ). Δεκτά όλα τα είδη (κωμωδίες, δράματα, παρωδίες, κλπ).

Θα ήταν επιθυμητό ?όχι υποχρεωτικό- η ιστορία να έχει σχέση με το πνεύμα των Χριστουγέννων και τις αξίες της αγάπης, της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της ανοχής του ?άλλου?. Ένα ενδεικτικό θέμα που θα  μπορούσε να υπάρχει σε όλες τις ταινίες είναι: ?Μια ιστορία προσφοράς?, μια ιστορία δηλαδή στην οποία κάποιος αποφασίζει να προσφέρει κάτι σε κάποιον άλλον και το στερεί από τον εαυτό του.  και όλα αυτά σε Χριστουγεννιάτικο κλίμα και φόντο.   

 

2) Ταινίες ντοκιμαντέρ, που θα εστιάζουν και θα αναδεικνύουν τον ίδιο τον τόπο σας ή το σχολείο σας ή ιδιαίτερους ανθρώπους του τόπου σας, ή ένα κτίριο, ένα μνημείο, μια γωνιά του τόπου σας, κλπ, μέσα από τρόπους ευφάνταστους, ευρηματικούς και όχι σοβαροφανείς!

Τα θέματα μπορούν να είναι σύγχρονα ή της παράδοσης.

Στα ντοκιμαντέρ, που θα κινηθούν στον άξονα της παράδοσης, μπορούν να ενσωματωθούν ακόμα και φωτογραφίες από το ?οικογενειακό συρτάρι?, αν θέλετε να αναδείξετε ιστορίες, πρόσωπα και γεγονότα από το παρελθόν. Αυτό δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να ανακαλύψουν με δημιουργικό τρόπο την κοινωνία των παλαιότερων. Μακάρι να εμπλουτίσουν τα φιλμάκια τους με φωτογραφίες και εικόνες από την ζωή των παιδιών της εποχής των παππούδων τους, με εικόνες από παιχνίδια της αλάνας ή με τα ελάχιστα παιχνιδάκια τους.

 

3) Ταινίες καταγραφής της τοπικής προφορικής παράδοσης

(παραμύθια/θρύλοι/παραδόσεις/ ιστορίες Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς-Φώτων)

Οι ταινίες αυτές θα έχουν ως αντικείμενο την αφήγηση παραδόσεων ? θρύλων ? παραμυθιών ? ιστοριών της περιοχής σας, που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, με Καλικάντζαρους/ Ρογκατσάρια, με τα Φώτα, με Μύλους,  ξωτικά, Νεράϊδες, κλπ.

Ζητάμε από τα παιδιά να ανακαλύψουν γέρους παραμυθάδες ή αφηγητές παραδοσιακών ιστοριών και να καταγράψουν την αφήγησή τους. Δεν μας ενδιαφέρει η  αναπαράσταση ή η εικονογράφηση της αφήγησής τους, και συνιστούμε μάλιστα να την αποφύγουν. Αντίθετα, θα πρέπει η προσοχή τους να στραφεί στην επιλογή του σωστού γέροντα/γερόντισσας που θα αφηγηθεί, στη σωστή επιλογή του χώρου μέσα στον οποίο θα πει την ιστορία του, στην καλή ηχοληψία, στην ήρεμη κάμερα. Η ντοπιολαλιά είναι επιθυμητή διότι αποτελεί πολύτιμο στοιχείο της παράδοσης και όμορφο συστατικό της προφορικής αφήγησης. Η έμφαση στην κινηματογράφηση του προσώπου του αφηγητή (κοντινό πλάνο) θα επιτρέψει να παρακολουθήσουμε όλες τις λεπτές αλλαγές των εκφράσεών του καθώς θα αφηγείται. Φυσικά μπορείτε να ακολουθήσετε άλλο τρόπο κινηματογράφησης αν θέλετε.

 

4) Μουσικά βίντεο, που θα παρουσιάζουν πρωτότυπες μουσικές δημιουργίες των παιδιών, γκρουπάκια, χορωδίες, κλπ, με οπτική επένδυση της αρεσκείας τους (εικόνες καθημερινής ζωής στον τόπο σας, εικόνες παράδοσης, αφηρημένες εικόνες, ζωγραφικά έργα, κλπ). Η έμφαση πρέπει να είναι κυρίως στην καλή απόδοση του μουσικού θέματος, στο καλό παίξιμο και στην καλή ηχοληψία κι όχι τόσο στο πόσο καλό βίντεο-κλιπ θα είναι (βέβαια αν είναι καλό, ακόμα καλύτερα!).

 

5) Βίντεο Θεατρικών παραστάσεων, που θα παρουσιάζουν θεατρικές παραστάσεις των παιδιών. Για λόγους οικονομίας χρόνου δεχόμαστε μόνον μονόπρακτα διάρκειας μέχρι 15 λεπτά ή μια ολοκληρωμένη σκηνή ενός μεγαλύτερου θεατρικού έργου ,ώστε να αναδεικνύεται πιο καλά η δουλειά των παιδιών.

Τα έργα μπορεί να είναι σύγχρονα ή του κλασσικού ρεπερτορίου ή ακόμα και πρωτότυπες δημιουργίες των παιδιών ή απόσπασμα κάποιου θεατρικού δρώμενου που παρουσίασε το σχολείο.

 

Το σχολείο μας συμμετέχει στο διαγωνισμό με την ταινία μικρού μήκους  Run&Out. 

www.milosxotikon.gr