Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επιλέξαμε το θέμα “Βιότοποι ορνιθοπανίδας του τόπου μας!“ με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν όχι μόνο οι μαθητές, οι αυριανοί πολίτες του τόπου, αλλά κι εμείς οι ίδιοι που αποτελούμε την τοπική κοινωνία!
Να ανακαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από τα συγκεκριμένα περιβαλλοντικά προβλήματα που απορρέουν από τη λανθασμένη διαχείριση των βιοτόπων, καθώς και τις βαθύτερες αιτίες που συμβάλουν στη συνεχή εγκατάλειψη και δε βοηθούν στην εύρεση ουσιαστικών λύσεων.
Και όχι μόνο! Να μάθουμε γιατί είναι απαραίτητη η ύπαρξή τους, πώς βοηθάει το περιβάλλον και γενικά τη ζωή μας. Μαζί να προσπαθήσουμε να βρούμε ποιες λύσεις είναι οι καλύτερες και μέσα από την ομαδική δουλειά, την επαφή με την τοπική κοινωνία, τις επισκέψεις να γίνουμε ευαισθητοποιημένοι πολίτες.
Κατά τη διάρκεια του περιβαλλοντικού προγράμματος θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε την προστατευόμενη περιοχή και τα σημαντικά οικοσυστήματα της:
Σημαντικά είδη ορνιθοπανίδας (είδη, βιότοποι, αναπαραγωγή, μετανάστευση)
Άλλα σημαντικά είδη πανίδας (περιγραφή, κατανομή στην περιοχή)
Σημαντικά είδη χλωρίδας (περιγραφή, χαρτογράφηση)
Κύριες απειλές για τα οικοσυστήματα, τα ζώα και τα φυτά της περιοχής και ανάδειξη λύσεων.
Η χρονική εξέλιξη του προγράμματος είναι η ακόλουθη:
Διερεύνηση θέματος με συζήτηση, ανταλλαγή προσωπικών εμπειριών, αναζήτηση στο διαδίκτυο και συλλογή υλικού.
Παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο χώρο του σχολείου με τηλεδιάσκεψη μέσω διαδικτύου και ενημέρωση για τα πουλιά που ζουν στην περιοχή μας και τη σημασία της ομαλής συμβίωσης των ανθρώπων με την άγρια ζωή.
Επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό Βίκου- Αώου, παρατήρηση, καταγραφή ελληνικής ορνιθοπανίδας και τη σχέση της με τον άνθρωπο (ιστορικά και πολιτιστικά). Συζήτηση με πολίτες, συμπλήρωση ερωτηματολογίων και υλοποίηση δραστηριοτήτων στο πεδίο.
Τελική επεξεργασία και παρουσίαση του περιβαλλοντικού προγράμματός στους συμμαθητές και εκπαιδευτικούς της σχολικής μας μονάδας.
Στο συγκεκριμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα συμμετέχουν: όλοι οι μαθητές της Στ τάξης
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:
Βασδέκης Ιωάννης, Ροντογιάννης Θεόδωρος, Κουταλά Δήμητρα, Χουλιάρας Βασίλειος και Ζδράβου Πολυξένη