Τι είναι η HELMEPA Junior;
 

Είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα της HELMEPA που προσφέρει κάθε χρόνο τη δυνατότητα σε 4.000 μικρούς

μαθητές που γίνονται εθελοντικά μέλη του, να ενημερωθούν και αναλάβουν δράση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της πατρίδας μας.


    Οργανωμένοι σε Ομάδες των 10 και υπό την επίβλεψη ενός εθελοντή εκπαιδευτικού, οι μαθητές επιλέγουν και πραγματοποιούν δραστηριότητες του Προγράμματος για διάστημα ενός έτους.

  Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Παιδική HELMEPA" πραγματοποιείται από το "Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο της HELMEPA για Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση". Το Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο είναι πιστοποιημένο από τoν Γερμανικό Νηογνώμονα σύμφωνα με το Πρότυπο Ποιότητας ISO 9001:2008


Σκοπός
 

     Σκοπός της Παιδικής HELMEPA είναι να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα να γίνουν υπεύθυνοι, περιβαλλοντικά ενήμεροι και ενεργοί αυριανοί πολίτες.

      Με τη συμμετοχή τους αυτή, τα παιδιά γνωρίζουν το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας μαθαίνοντας πόσο σημαντικό είναι και γιατί πρέπει να το προστατεύουμε. Μέσα από τις δραστηριότητες του Προγράμματος αναδεικνύεται η σχέση μεταξύ της καθημερινής ατομικής συμπεριφοράς και ρύπανσης του περιβάλλοντος. Τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι η λύση σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως είναι τα σκουπίδια στις ακτές, δε δίνεται μόνο από ΟΤΑ και κυβερνήσεις αλλά και από την περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά του καθενός μας.

   Το Πρόγραμμα στοχεύει ακόμη και στη δημιουργία συλλογικού πνεύματος ανάμεσα στους εθελοντές-μέλη του. Μέσα στην Ομάδα, τα 10 μέλη της μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να αναπτύσσουν ικανότητες οργάνωσης και συντονισμού. Έτσι, μέσα από το συναγωνισμό μεταξύ των Ομάδων, τα παιδιά αναπτύσσουν αρχές ευγενικής μεταξύ τους άμιλλας.


     Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι τα μέλη της Παιδικής HELMEPA, με τις εμπειρίες που αποκτούν από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, να ευαισθητοποιούνται και να γίνονται οι πιο αποτελεσματικοί φορείς σωστών περιβαλλοντικών μηνυμάτων στην τοπική τους κοινωνία.

Τι κερδίζει ένα παιδί;

     Το πρόγραμμα της Παιδικής HELMEPA προσφέρει στους μαθητές που συμμετέχουν εθελοντικά την ευκαιρία να αποκτήσουν μια "πρακτική" περιβαλλοντική ενημέρωση για περίοδο 12 μηνών που αρχίζει κάθε 1η Σεπτεμβρίου.

    Οι γνώσεις που αποκτά συμμετέχοντας στην Παιδική HELMEPA κάνουν ένα σημερινό παιδί να γίνει ένας υπεύθυνος και περιβαλλοντικά συνειδητός αυριανός πολίτης που θα τον διακρίνει:

? σεβασμός στο περιβάλλον,
? συναίσθηση της αξίας του να είναι εθελοντής,
? άφοβη ανάληψη πρωτοβουλίας,
? κατανόηση της σημασίας που έχει η κοινωνική συνεργασία,
? προθυμία άμιλλας με ευγενικές αρχές,

     Επίσης, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον κόσμο της ναυτιλίας και να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες για τον δυναμικό αυτό επιχειρηματικό χώρο, στον οποίο οι Έλληνες πρωτοστατούν διεθνώς. Στο χώρο της ναυτιλίας συνεχώς εφαρμόζονται οι εξελίξεις της υψηλής τεχνολογίας και αναπτύσσονται διεθνείς σχέσεις που προάγουν το παγκόσμιο εμπόριο και την ειρηνική συνεργασία. Τα σημερινά παιδιά όπως είναι φυσικό, θα διαδεχθούν κάποια μέρα τα στελέχη της βιομηχανίας, είτε σαν Αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού επάνω στα ελληνόκτητα πλοία είτε σαν τεχνοκράτες σε διαχειρίστριες εταιρείες, ναυπηγεία, νηογνώμονες και αλλού.

     Τέλος, μέσω συνεργασιών με φορείς όπως το Lloyd's Register Educational Trust και ερευνητικά προγράμματα όπως το Διεθνές Πολικό Έτος (International Polar Year), ενσωματώνονται στην Παιδική HELMEPA νέα στοιχεία φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με κλάδους της επιστήμης όπως βιολογία, περιβάλλον και οικολογία, ζωολογία και φυσική.

    Έτσι, το πέρασμα των παιδιών μέσα από το Πρόγραμμα της Παιδικής HELMEPA ίσως τα βοηθήσει και στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.


  Οι Ε1΄, Ε2΄, Ε3΄ τάξεις του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων με την βοήθεια των εκπαιδευτικών: Κατσάνου Ελένη (ΠΕ70), Κοσμά Βασιλική, (ΠΕ70), Γιαννούλη Μαρία (ΠΕ70) και του Διευθυντή, Ιωάννη Βασδέκη συμμετέχει στο πρόγραμμα της Helmepa Junior για την σχολική χρονιά 2012 - 2013 με τις εξής ομάδες:


     Ε1΄  πρώτη ομάδα,  Ε2΄ δεύτερη ομάδα,  Ε3΄τρίτη ομάδα


Ιστοσελίδα Helmepa Junior: http://www.helmepajunior.gr/