19/10/2012

  Στο ταξίδι της ζωής σας να διαβάζετε πολλά-πολλά παραμύθια και να έχετε πάντα μαζί σας βιβλία και αγάπη.

  Με αυτά τα λόγια  η συγγραφέας Μαρία Πετκανοπούλου  η οποία στα πλαίσια του μαθήματος της Φιλαναγνωσίας επισκέφθηκε το σχολείο μας, αποχαιρέτησε τους μικρούς μαθητές της Β΄τάξης του σχολείου μας.

   Η Μαρία Πετκανοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960 όπου ζει με την οικογένεια της και εργάζεται ως Νηπιαγωγός. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας-Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Έγραφε πάντα τα θεατρικά για τις γιορτές της τάξης της πριν αρχίσει να γράφει παραμύθια.

   Από μικρή ονειρευόταν ταξίδια και με πάθος προσπαθούσε να γνωρίσει το χθες για να καταλάβει το σήμερα. Μη μπορώντας σε εκείνη την ηλικία να ταξιδεύει οργάνωνε ταξίδια του νου σε χρόνους περασμένους. Κάθε πρωί περνώντας από τα Τείχη της Άνω Πόλης για να πάει στο σχολείο έστηνε ατελείωτες κουβέντες με ανθρώπους του παρελθόντος ρωτώντας τους πού ζούσαν, πώς ένιωθαν, πότε έζησαν και γιατί έφτιαξαν τα κάστρα. Όταν άρχισε να διαβάζει και αργότερα να ταξιδεύει συνέχισε τις συνομιλίες σε σπήλαια , σε μουσεία και σε αρχαιολογικούς χώρους με κάθε τι που κουβαλούσε μέσα του λίγη από την ψυχή του δημιουργού ή του κατόχου του. Μέχρι που διάβασε για την ανακάλυψη του πρώτου σπηλαίου με βραχογραφίες?
Από τότε η εποχή των ανθρώπων των σπηλαίων έγινε το πάθος της?
    Το βιβλίο της «Ο μικρός ζωγράφος των βράχων» εκδόθηκε από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο τον Απρίλιο του 2010 και τις 2 Απριλίου του 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα.
Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Ασχολείται με τον σχεδιασμό επιτραπέζιων παιχνιδιών και είναι εισηγήτρια σε βιωματικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για τα επιτραπέζια παιχνίδια στην εκπαιδευτική διαδικασία.

   Οι τάξεις που συμμετείχαν ήταν οι Β1, Β2, Β3 με δασκάλες την Γεωργαλή Κωνσταντίνα, Παππά Ευθαλία και Μπάζιου Άννα αντίστοιχα.

 

Ο μικρός ζωγράφος των βράχων

 

      Ο μικρός Ποκ μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και μας ξεναγεί στα σκοτεινή βάθη της σπηλιάς, στην καθημερινότητα του κυνηγιού, αλλά και στην τέχνη εκείνη που τον μάγεψε τόσο, ώστε να μη θέλει πια να κερδίσει τον έπαινο των μεγαλύτερων με τα θηράματά του. Είναι δυνατόν ένα τόσο δα καρβουνάκι να τον εντυπωσίασε τόσο; Ή μήπως ήταν οι κύκλοι στους τοίχους της σπηλιάς; Ή μήπως οι απεικονίσεις στο βάθος της σπηλιάς;

   Στην Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή μεταφέρει πειστικότατα τους μικρούς αναγνώστες, η ιστορία του ΠΟΚ, μικρού παιδιού που γεννήθηκε και ζει σε σπηλιά.
Καθώς ο ΠΟΚ είναι ακόμη μικρός και δεν τον παίρνουν οι μεγάλοι άνδρες στο κυνήγι, του δίνεται η ευκαιρία να παρατηρήσει τον κόσμο που τον περιβάλλει
και τα θαύματα της φύσης. Έτσι ανακαλύπτει τη μαγεία των χρωμάτων και την έμφυτη τάση του να αποτυπώνει όπως μπορεί τα όσα βλέπει.
Με τη βοήθεια του σοφού παππού μαθαίνει να δημιουργεί τις δικές του ζωγραφιές στους βράχους.

 

Βίντεο από την επίσκεψη θα βρείτε εδώ: Βίντεο-2012-2013-Δραστηριότητες-Φιλαναγνωσία

Φωτογραφίες από την επίσκεψη θα βρείτε εδώ:   Φιλαναγνωσία - Μαρία Πετκανοπούλου

                                                       και εδώ:   Βραχογραφίες - Ζωγραφιές