23-5-2012
   «Τα όνειρα είναι δικά σας. Αγωνιστείτε για τα όνειρά σας. Μην επιτρέψετε σε κανένα να τα τσαλακώσει.

   Και οι γονείς να βοηθήσουν όσο μπορούν να πραγματοποιήσουν τα παιδιά τα όνειρά τους!

   Με αυτά τα λόγια η συγγραφέας Σοφία Γραμμόζη απευθύνθηκε στους μαθητές και στις «μανούλες» τους, παροτρύνοντας τους γονείς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε αναγνωστικό περιβάλλον.
   Το σχολείο μας, με στόχο την προώθηση της Φιλαναγνωσίας, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ, προσκάλεσε την κα Σοφία Γραμμόζη - Σωπίκη , συγγραφέα βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας.
   Η κα Γραμμόζη μίλησε στα παιδιά για την αξία του λογοτεχνικού βιβλίου και για τη σημασία του στην καλλιέργεια του πνεύματος, τους διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της «Η χάντρα η ασημένια, η χρυσομαλαματένια» συζήτησε μαζί τους και απάντησε στις απορίες τους γύρω από τη συγγραφή ενός βιβλίου την εικονογράφησή του και τη ζωή ενός συγγραφέα.
   Μετά το τέλος της παράστασης  επισκέφθηκε τις τάξεις που είχαν πάρει μέρος στη Φιλαναγνωσία.
   Οι τάξεις που συμμετείχαν ήταν το Ε2΄ με δασκάλα την Πανταζή Δημητρούλα και  το ΣΤ3΄με δάσκαλο τον Χουλιάρα Βασίλειο ενώ  αμέριστη βοήθεια προσέφεραν οι εκπαιδευτικοί  Αγιοπετρίτου Σοφία, Μουσικός,  Γενεθλίου Χρυστάλλα, Θεατρικής Αγωγής.
 

Το ονειρόπαιδο 



 - Βγαίνουν τα όνειρα, μαμά;
- Τι είδες παιδί μου;
- Απάντησέ μου, σε παρακαλώ.
- Ποια όνειρα; Αυτά που κάνουμε ή αυτά που βλέπουμε στον ύπνο μας; Ρώτησε σοβαρά τώρα η μητέρα.
- Η μητέρα τον χάιδεψε απαλά.
- Ναι, παιδί μου, βγαίνουν. Όταν τα πιστεύεις και παλεύεις γι΄ αυτά, βγαίνουν...

 

 

 


 

Η χάντρα η ασημένια, η χρυσομαλαματένια


Η όμορφη Μελένια, δέχεται από τον ταξιδευτή πατέρα της ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας, μια χάντρα που μόνο με θυσίες μπορεί να
αποκτηθεί.

Τι θα γίνει όταν τη χάσει; Πόσο χαμηλά μπορεί να κατέβει το φεγγάρι για χάρη της; Οι μικροί της φίλοι θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια;

Ποιος θα τη βοηθήσει και με ποιες θυσίες; Ένα παραμύθι που μαγεύει μικρούς και μεγάλους...

 

  Σοφία Γραμμόζη-Σωπίκη

   Kατάγεται από το Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων.
   Είναι παντρεμένη, μητέρα δυο παιδιών. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καλλιθέας, της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, του Μαρασλείου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου
Ιωαννίνων.
   Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου και της Ο.Μ.Ε.Ρ. ( Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής ) στο Παράρτημα Ιωαννίνων.
   Γράφει για παιδιά. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Δείκτες Εκπαίδευσης που εκδίδει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Ιωαννίνων.
   Το 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Το Ονειρόπαιδο», εικονογράφηση Γιώργου Ρίζου, εκδόσεις «ΔΩΔΩΝΗ»
   Το 2010 το Βιβλίο της «Η χάντρα η ασημένια η χρυσομαλαματένια», εικονογράφηση Χρήστου Δήμου, Εκδόσεις «ΔΩΔΩΝΗ». (Επαινος παραμυθιού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς).
   Συμμετέχει στο Λογοτεχνικό Ημερολόγιο του 2010 της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς με τίτλο: «Ο δρόμος εκείνος...», του 2011 με τίτλο: «Μια παλιά φωτογραφία», εκδόσεις «ΚΕΔΡΟΣ» και του 2012 με τίτλο: «Και ξαφνικά.. .όλα γύρισαν ανάποδα» εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ.
   Επίσης συμμετέχει στο Πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ: «Επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων σε Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).

Σοφία Γραμμόζη Σωπίκη
e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


                             Επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων στα σχολεία

   Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), έχοντας σταθερά ως προτεραιότητά του την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, και ειδικότερα στις κρίσιμες ηλικίες για την ανάπτυξη της αναγνωστικής συμπεριφοράς του παιδιού και του εφήβου, επιχειρεί μια δυναμική παρέμβαση, μοναδική μέχρι σήμερα σε κλίμακα και διάρκεια. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το ΕΚΕΒΙ ξεκινά ένα φιλόδοξο πιλοτικό Πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους για την Ενίσχυση της Φιλαναγνωσίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007-2013»,που θα καλύψει τρεις πλήρεις σχολικές χρονιές (2011-2012, 2012-2013, 2013-2014). Αιχμή του προγράμματος είναι η άμεση εξοικείωση των μικρών μαθητών με το βιβλίο και την ανάγνωση, και ειδικότερα η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης με το λογοτεχνικό βιβλίο.
   Για την ενίσχυση των δράσεων Φιλαναγνωσίας το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ξεκίνησε την εφαρμογή της συγχρηματοδοτούμενης πράξης «Καινοτόμες Δράσεις για την ενίσχυση της Φιλαναγνωσίας» στα  ολοήμερα  Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ.
   Ένας από τους κύριους άξονες του προγράμματος είναι η εκτέλεση ενός ευρύτατου προγράμματος γνωριμίας των μαθητών με τους δημιουργούς των βιβλίων (περίπου 3.000 επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων στα σχολεία στα επόμενα 3 χρόνια).
   Ο εκπαιδευτικός ή ο βιβλιοθηκονόμος που συμμετέχει στο πρόγραμμα αναλαμβάνει να προετοιμάσει την επίσκεψη του συγγραφέα ή του εικονογράφου. Η προετοιμασία συνίσταται στο να διαβάσουν οι μαθητές κάποια έργα του συγγραφέα, να αναζητήσουν την εργογραφία του στη σχολική ή τη δημοτική βιβλιοθήκη, να εργαστούν σε συγκεκριμένες θεματικές, να συγκρίνουν συγγραφείς ή εικονογράφους της ίδιας σχολής. Στο πρόγραμμα συμμετέχει ένα τμήμα ή μία τάξη ενός σχολείου έως 50 άτομα, αριθμός που διασφαλίζει την αμεσότητα και τη γονιμότητα της επικοινωνίας.
   Η πράξη εντάσσεται στο πλαίσιο του  Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007-2013».

Για περισσότερες πληροφορίες:    http://www.ekebi.gr   


Φωτογραφίες από την εκδήλωση θα βρείτε στο  Μενού -> Φωτογραφίες
Βίντεο από την εκδήλωση  Μενού -> Video -> 2004-2012 -->Δραστηριότητες