Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο χώρο της αρχαίας Νικόπολης

που βρίσκεται στο νομό Πρέβεζας. Μαζί μας ταξίδεψε ως εκεί και ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης- και ως πέρσι δάσκαλος στο Σχολείο μας -κ. Κώστας Βέργος με στόχο να μας ξεναγήσει στα υπέροχα ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία.

Η ξενάγησή μας ξεκίνησε από το υδραγωγείο της αρχαίας Νικόπολης, στον ποταμό Λούρο, κοντά στο χωριό ‘Άγιος Γεώργιος. Θαυμάσαμε τις αψίδες και μάθαμε πολλά για την κατασκευή τους. Οι Ρωμαίοι, για την εποχή τους, ήταν σπουδαίοι κατασκευαστές! Λίγα μέτρα από το ποτάμι, σε ένα ειδυλλιακό μέρος με πολλά πλατάνια και νερά, απολαύσαμε το δεκατιανό μας και πήραμε ενέργεια για τη συνέχεια!

Λίγο αργότερα βρεθήκαμε στο επιβλητικό ηρώο του Αυγούστου, όπου ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος το 31 πΧ. παρακολούθησε τη ναυμαχία του Ακτίου, μεταξύ του στόλου του και του στόλου του Ρωμαίου στρατηγού Μάρκου Αντώνιου και της βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας. Δίπλα στο ηρώο εντοπίσαμε το στάδιο στο οποίο δίνονταν αθλητικοί αγώνες.

Ο επόμενος σταθμός μας ήταν η αρχαία Νικόπολη, όπου ξεναγηθήκαμε σε ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία και θαυμάσαμε τα τείχη, τα κτίρια αλλά και τα πανέμορφα ψηφιδωτά. Αντιληφθήκαμε τη σημαντική θέση που κατείχε η αρχαία Νικόπολη σε όλη τη βόρεια Ελλάδα και διακρίναμε τα μεγάλα έργα που στόλισαν την πόλη. 

Ζαλισμένοι από τον δυνατό ήλιο που έκαιγε, επισκεφθήκαμε το Μουσείο της αρχαίας Νικόπολης στην Πρέβεζα. Ξεναγηθήκαμε στους χώρους του και εξερευνήσαμε τα ευρήματα που δείχνουν πως η Νικόπολη ήταν κάποτε μια σημαντική και πολυπληθής ελληνική πόλη. 

Καθώς η ώρα περνούσε και μετά τη σχετική κούραση, βρεθήκαμε στην παραλία του Μονολιθίου όπου κάτω από τους ευκαλύπτους και αγναντεύοντας τη θάλασσα, φάγαμε το μεσημεριανό μας! Έτσι γεμάτοι εντυπωσιακές εικόνες επιστρέψαμε ευτυχισμένοι στο Σχολείο μας.