Οι μαθητές του ΣΤ3 του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων με το Διευθυντή του Σχολείου και τους εκπαιδευτικούς Γιαννακού Μαρία και Μπίστα Βάσω επισκέφτηκαν τη Μονεμβάσια Λακωνίας και υλοποίησαν

το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Μολάων Λακωνίας "Μονεμβάσια: διαβαίνοντας τα καλντερίμια μιας καστροπολιτείας από το χθες στο σήμερα", τις μέρες 18-20.05.2017. Στη συνέχεια αξιολόγησαν το πρόγραμμα και το τελευταίο απόγευμα του προγράμματος παρουσίασαν το θεατρικό "Ο Καραγκιόζης στο Σεράι του Πασά" στην πλατεία της κάτω πόλης. Είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον καιρό του Βυζαντίου, να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία, να μάθουν για τη διαβίωση των κατοίκων στη μεσαιωνική πόλη, να γνωρίσουν τη σημαντική χλωρίδα της περιοχής, να θαυμάσουν το απέραντο βαθύ μπλε της θάλασσας, να επισκεφτούν το λιακωτό της οικίας του Γιάννη Ρίτσου και να γνωρίσουν στιγμές από τη ζωή του, να προσκυνήσουν στις εκκλησίες του Ελκόμενου Χριστού και της Αγια-Σοφιάς. Ήταν μια καταπληκτική εκπαιδευτική επίσκεψη που γοήτευσε τους μαθητές μας, οι οποίοι συμπεριφέρθηκαν άψογα και ώριμα καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού, λαμβάνοντας τα εύσημα από τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, αλλά και των υπεύθυνων του ΚΠΕ. Συγχαρητήρια και πάλι στους μαθητές μας και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας για την πρωτοβουλία τους!

Την τελευταία ημέρα της εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Μονεμβάσια το Σάββατο 20.05.2017 και παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής, σταματήσαμε στην ένδοξη καστροπολιτεία του Μυστρά. Οι μαθητές του ΣΤ3 είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στα χρόνια του Δεσποτάτου και να βρεθούν στα χνάρια των Καντακουζηνών και των Παλαιολόγων. Περιηγήθηκαν στη Μητρόπολη του Αγίου Δημητρίου, στην Οδηγήτρια και στους Αγίους Θεοδώρους. Ένιωσαν ιδιαίτερη συγκίνηση όταν στάθηκαν δίπλα από το σημείο ενθρόνισης του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Θαύμασαν τα ονομαστά παλάτια. Επισκέφτηκαν το Μουσείο και γνώρισαν από κοντά το σφραγιδόλιθο των Παλαιολόγων καθώς και τα απομεινάρια του ρούχου μιας αρχόντισσας της εποχής. Καθηλώθηκαν από την ομορφιά και την αυτοκρατορική υπόσταση της Παντάνασσας και δέχτηκαν τις ευλογίες της γερόντισσας του μοναστηριού. Φωτογραφήθηκαν μπροστά από το άγαλμα του τελευταίου αυτοκράτορα. Ήταν μοναδικές στιγμές που πιστεύουμε θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη και στην ψυχή τους!

Φωτογραφίες: Επίσκεψη ΣΤ3΄ Μονεμβασιά